The US Embassy in Jerusalem: What’s the Big Deal? السفارة الأمريكية في القدس: ما الخطب في ذلك؟
December 21, 2017
“Whose Promised Land?” A Sermon “الأرض المقدسة لمن”
January 11, 2018

Lebanon

Lebanon is not merely a country; it is a message

The repercussions of President Trump’s announcement, on the 6th of December 2017, regarding Jerusalem and the transfer of the American Embassy, have held prominent place of late in the Lebanese political arena. The announcement is widely viewed as having cancelled all previous efforts of peace initiatives, as well as any aspirations Palestinians have had to establish a Palestinian state on the territories of the West Bank and the Gaza Strip – both of which were occupied in 1967. Read more

لبنان

لبنان ليس بلدًا، بل رسالة

من أبرز الأحداث التي شهدتها الساحة اللبنانية مؤخرًا تداعيات إعلان الرئيس الأميركي ترامب في يوم 6 كانون الأول/ديسمبر 2017 نقل السفارة الأميركية من تل أبيب إلى القدس واعتبارها عاصمة إسرائيل. وبذلك يكون قد ألغى جهود مبادرات السلام وطموحات الفلسطينين في إنشاء دولة فلسطينية على أراضي الضفة الغربية وقطاع غزة التي احتُلّت سنة 1967. المزيد

 

Palestine-Israel

Our Theology Matters When It Comes to Our Views of US Foreign Policy on Israel and Palestine

Recently, Christianity Today highlighted the results of a LifeWay Research survey on American evangelical attitudes toward Israel in an article titled, “Millennial Evangelicals on Israel: ‘Meh’.” After questioning “Americans with evangelical beliefs about a wide range of issues involving Israel—from its place in the Bible to its treatment of Palestinians,” the survey underscores a massive generational shift in evangelical attitudes and beliefs as they concern Israelis and Palestinians. According to the report: Read more

فلسطين-اسرائيل

إنّ مفاهيمنا اللاهوتيّة لها تأثير عميق على نظرتنا لسياسات أمريكا الخارجيّة تجاه إسرائيل وفلسطين

سلّطت مؤخرًا مجلّة Christianity Today الضوء على نتائج دراسة استقصائية قامت بها LifeWay Research للبحوث حول المواقف الإنجيلية الأمريكية تجاه إسرائيل، وذلك في مقال بعنوان “رأي الإنجيليّين الألفيّين بإسرائيل: اللامبالاة”. بعد أن تمّ استطلاع ”الأمريكيين ذوي المعتقدات الإنجيلية حول مجموعة كبيرة من القضايا المتعلقة بإسرائيل- من مكانها في الكتاب المقدس إلى معاملتها للفلسطينيين”، يؤكد الاستطلاع على تحول هائل عبر الأجيال في المواقف والمعتقدات الإنجيلية فيما يتعلّق بالإسرائيليين والفلسطينيين. وإليكم أبرز ما جاء في التقرير: المزيد

 

Jordan

The Western Recognition of Jerusalem as Israel’s Capital Has Dramatic Implications on Christians in the Middle East

On Sunday 17 December, King Abdullah of Jordan met with top leaders of Christian churches from Jerusalem and Jordan, during a Christmas celebration that took place at the Jordan River’s baptismal site. The status of Jerusalem, following President Trump’s formal “recognition” of the city as Israel’s capital, was the focus of the gathering. The importance of rejecting any changes to the city’s status quo, pending a comprehensive peace deal between Israelis and Palestinians, was reaffirmed in the remarks of both royal and clerics. Read more

الأردن

يحمل اعتراف مسيحيّي الغرب بالقدس عاصمة لإسرائيل عواقب خطيرة على مسيحيّي الشرق الأوسط

يوم الأحد الواقع في 17 كانون الأول 2017، التقى الملك الأردني عبد الله الثاني كبار قادة الكنائس في القدس والأردن، بمناسبة احتفال الميلاد الذي أقيم على ضفة نهر الأردن، موقع معمودية المسيح. كان تركيز الحفل على موضوع قرار الرئيس الأميركي ترامب بإعلان القدس عاصمة لإسرائيل. أعيد التأكيد من قبل الملك ورجال الدين على أهمية المحافظة على وضع القدس الحالي ومتابعة العمل على تطوير معاهدات السلام بين إسرائيل والفلسطينيين، إلى أن يصل الطرفان إلى اتفاقيّة موحّدة في شأن القدس ومصيرها. المزيد

 

Egypt

The Rafah Border Crossing: Egypt’s Release Valve for the World’s Largest Prison is to be Viewed from an Eye of Compassion and Justice

The Egyptian government brokered an agreement between two rival Palestinian factions—Hamas, located primarily in the Gaza Strip and the Palestinian Government backed by the Fatah movement and led by President Mahmoud Abbas. The agreement was reached after two days of talks in Cairo in October 2017. The merger created the possibility of opening the Rafah border between Egypt and Gaza.

One incentive for the merger of the two factions is the deplorable living conditions in the Gaza Strip. Since Hamas took over the territory in 2007, Israel has restricted the movement of goods and people in and out of the Gaza Strip. Water and electricity are limited. Basic health services and medicines are often inaccessible. The unemployment rate in Gaza for 2016 was 42% (the highest in the world) and 58% unemployment for youth. A UN report predicts that Gaza will be “unlivable” by 2020. Read more

مصر

معبر رفح: الصمام المصري الحيوي لأكبر سجن في العالم يجب أن يُنظر له بعين الرحمة والعدل

رعت جمهورية مصر اتفاقًا بين الحركات الفلسطينية، حماس في قطاع غزة من جهة، والحكومة الفلسطينة بقيادة الرئيس محمود عباس المدعومة من حركة فتح من جهة أخرى. نتج عن هذا الاتفاق، الذي تم في القاهرة في تشرين الأول/أكتوبر 2017، قرار فتح معبر رفح الواقع على الحدود بين مصر وغزة.

إحدى محفزات لعقد هذا الاتفاق الوضع المعيشي الصعب في قطاع غزة. فقد منعت إسرائيل عبور الأفراد والموارد الغذائية الى قطاع غزة منذ سيطرة حماس على القطاع سنة 2007. فالموارد الأساسية، مثل الماء والكهرباء، والخدمات الصحية والطبية، شبه مفقودة. وقد بلغت نسبة البطالة في غزة %42 عام 2016، وهو أعلى مستوى له في العالم، وقد بلغت نسبة البطالة بين الشباب 58%. ووفقًا لتقرير للأمم المتحدة، من المتوقع أن يصبح قطاع غزة غير صالح للعيش بحلول عام 2020. المزيد

 

South Sudan

On Fourth Anniversary of Civil War, Effective Church Leaders Continue to Etch their Way through Displacement, Harm, and Danger in South Sudan

This month marked a grim fourth year anniversary for the civil war in South Sudan. In mid-December 2013, a political power struggle broke out between President Salva Kiir Mayardit and his former Vice President Riek Machar Teny. As fighting broke out, the initial gunfire quickly ignited what soon became a full-scale civil war.
Over the years, attempts to build a lasting peace agreement were made but have thus far failed miserably. In August 2015, President Kiir and former Vice President Riek Machar signed the Agreement on the Resolution of the Conflict in South Sudan (ARCSS), but the deal fell apart in July 2016, following days of heavy fighting between their respective troops. Read more

جنوب السودان

في الذكرى الرابعة للحرب الأهلية، يثابر قادة كفوؤون وسط النزوح والضرر والخطر المستمر في جنوب السودان

سجّل هذا الشهر ذكرى قاتمة للحرب الأهلية في جنوب السودان. في منتصف شهر كانون الأول/ديسمبر 2013، اندلع صراع سياسي بين الرئيس سالفاكير مايارديت ونائبه السابق ريك مشار تيني. وبدأت فورًا المواجهات القتالية التي تطورت بسرعة الى حربٍ أهلية في طول البلاد وعرضها.
وخلال السنوات، بُذلت عدّة محاولات لإحلال السلام باءت بالفشل. أبرزها الاتفاقية التي عُقدت بين الرئيس كير ونائبه السابق ريك مشار على تسوية الصراع في جنوب السودان (ARCSS) التي تمت في شهر آب/أغسطس من عام 2015، ولكنها كسواها باءت بالفشل وسقطت في شهر تموز/يونيو 2016. المزيد

 

Algeria

The Berber Elevation of Amazighi Culture May Not Do So at the Expense of Gospel Universality in the Algerian Church

Algeria’s Parliament has rejected a proposal to finance the teaching of the Amazigh (Berber) language as part of the government’s 2018 budget. This decision was received with protests of anger and demonstrations throughout Amazigh regions of the country.
At the end of November, a proposal was presented to amend the draft Budget Law 2018 in order to ensure the teaching of the Amazigh language in all public and private schools. The Finance Committee rejected the amendment proposal, clarifying that the state had already made significant efforts in teaching the Amazigh language. As a response to the rejection, thousands of students and trade unionists took to the streets to demonstrate in several Berber-majority cities. The state of Bouira witnessed clashes between the police and the students, demanding the elevation of the Amazigh language and funding its education in schools. The Berbers had expressed their discontent with the marginalization of their language and culture in the past, specifically after the Algerian government adopted the Arabization measures which led the government to discourage and repress various aspects of Berber identity, culture, and language. Read more

الجزائر

تكريس الثقافة الأمازيغية يجب ألاّ يحصل على حساب طبيعة الإنجيل الكونيّة في الأوساط الكنسيّة الجزائريّة

رفض البرلمان الجزائري طلب تمويل تعليم اللغة الأمازيغية واعتباره جزءًا من ميزانية الدولة لعام 2018. وقد تمت مواجهة هذا القرار بغضبٍ واحتجاج ومظاهرات في طول مناطق البربر (الأمازيغ) وعرضها.
في نهاية شهر تشرين الثاني/ نوفمبر ٢٠١٧، تم تقديم طلب تعديل مسودة الموازة لعام 2018 لكي تضمن تعليم اللغة الأمازيغية في المدارس الخاصة والحكومية. رفضت لجنة الموازنة هذا الطلب بحجة أنّ الدولة قدمت مساعدات عديدة في السابق دعمًا لهذا المشروع. من جهتهم خرج آلاف الطلاب والنقابيين وممثلي الاتحادات إلى شوارع المدن ذات الأغلبية البربرية، أبرزها في ولاية البويرة، بمظاهرات تترجم غضبهم وتمسكهم بمشروع رفع شأن اللغة الأمازيغية وتمويل تعليمها في المدارس. وكان قد أعرب البربر عن استيائهم من تهميش لغتهم وثقافتهم في الماضي، وبخاصةٍ بعد أن اعتمدت الحكومة الجزائرية إجراءات التعريب التي تسببت بإضعاف مختلف جوانب الهوية البربرية وثقافتها ولغتها. المزيد

 

1 Comment

  1. DanutM says:

    Reblogged this on Persona and commented:
    A regional view that you rarely find anywhere else.

Leave a Reply